Op zoek naar de bestaansreden van jouw werk?het functiedoel legt de (on)zin bloot

6:00 o’clock, wake up call

Voor wie hem nog niet heeft gezien; Groundhog day is een must see als het gaat om betekenis hebben als bestaansreden om je bed voor uit te komen. In letterlijke zin so to speak. In deze film uit 1993 zien we Bill Murray als weerman die met frisse tegenzin het jaarlijkse Groundhog Day moet verslaan. Repeterend en saai, dat vindt hij deze opdracht. In zijn hele mimiek valt desinteresse af te lezen; hoe komt hij deze dag door? Bill ambieert een spannend en meeslepend leven en is ervan overtuigd dat hij dat in deze setting niet zal vinden. Als hij de volgende dag om 6:00 uur wederom op Groundhog Day wakker wordt en hetzelfde meemaakt, lijkt hij eerste instantie gevangen. Totdat Bill ontdekt dat hijzelf degene is die verantwoordelijk is voor de inhoud en betekenis van zijn dagbesteding.

6:00 o’clock, time for a lifechanging event?

Nu hoef je niet direct een functie te hebben in een kantoorgebouw met andere mensen, of buiten zoals Bill Murray, om waardevol bezig te zijn. Maar laten we het voor het gemak even aannemen; je hebt werk maar je wilt méér zinvol werk hebben in plaats van repeterend en saai. Hoe kom je daar? En hoe kom je daar samen met je collega’s en leidinggevende? Bij Eprom nemen we de functie als bouwsteen voor het werkplezier van de medewerker en een succesvolle organisatie. Wanneer duidelijk is wat de output is van jouw werk en dat ook helder is afgesproken, zou je wel eens op de goede weg kunnen zitten. Dan is er een structuur die een basis levert en waar je in kunt samenwerken. In de meest ideale situatie levert dat een prettige balans tussen regels en vrijheid op. Aan het einde van de dag kan je met een voldaan gevoel naar huis omdat je weet voor wie je het doet en wat er na jouw inzet beter is geworden. Als dat niet zo is, omdat je niet precies weet wat je maakt en voor wie, dan word je de volgende dag weer wakker op Groundhog Day. Tijd om dan eens opnieuw naar je functiebeschrijving te kijken misschien. Moeilijk? Dat hangt deels van de situatie en de mogelijkheden af. Maar beginnen bij opnieuw kijken naar het functiedoel zal zeker verfrissend werken! Laat je meenemen in een oefening naar betekenisvol werk.

Een nieuw functiedoel, nu wil je om 6:00 uur je bed uit

Het functiedoel geeft, als dat goed is omschreven tenminste, de bestaansreden van jouw functie weer. Bij het maken van een nieuwe functiebeschrijving, bij Eprom doen we dat aan de hand van een functie-interview, kom je al snel uit bij de vraag: “Wat lever je of, waar ben je verantwoordelijk voor?”. Dat laatste, die verantwoordelijkheid in kaart brengen, is de crux van de zoektocht naar het functiedoel. Je moet er een beetje mee spelen om goed raak te schieten. Zo doen we dat bij Eprom, kijk mee met een copy paste uit één van onze oefensessies:

Het zoeken naar de juiste grootte van de verantwoordelijkheid is een lastige maar tegelijkertijd ook erg leuk onderdeel van het neerzetten van het perfecte functiedoel. Doe het bij voorkeur met tijd en aandacht en aan de hand van trial&error. Maak de bijdrage van de functiehouder eerst te klein en probeer daarna de versie ‘te groot of te ruim’. Verken alle hoeken van het spectrum totdat je op de juiste positionering bent uitgekomen. Een voorbeeld, we nemen de functie van acteur en zoeken naar de precieze ‘dosis verantwoordelijkheid’. Als je denkt, ‘Jawel, een leuke voorzet maar waarmee dan en hoe begin ik hieraan?’, een tip. Neem Bill Murray op je netvlies en ga bij jezelf te rade; wat doet hij met je, wat heeft hij jou gebracht? Tijdens onze oefensessie kwamen wij op het onderstaande uit. Ik laat je bewust onze zoektocht zien met alle probeersels die voorbij zijn gekomen (leestip: let op de onderstreepte woorden of zinsdelen). Zo kan je je voordeel doen met onze analyse en leerervaring.

De acteur is verantwoordelijk voor of levert:

  • Het spelen van mooie stukken > dit gaat over ‘het doen’, het werkwoord beschrijft niet wat er concreet wordt geleverd aan de klant;
  • Inleven in de rol > idem, dit gaat ook over ‘het doen’ en is een onderdeel van de werkzaamheden;
  • Emoties bij de toeschouwer > deze komt al aardig in de buurt, al zijn emoties an sich wat te vlak als omschrijving;
  • Ander wereldbeeld bij de toeschouwer > dit is een iets te grote verantwoordelijkheid;
  • Mensen een leuke avond bezorgen > dit ook, het valt bovendien ook bij andere functies onder te brengen;
  • Overtuigende verbeelding van je rol > dit gaat ook over ‘het doen’;
  • Geloofwaardig neerzetten van een personage of object > dit komt in de buurt en wordt specifieker maar ontbeert wat er wordt geleverd aan de klant;
  • geloofwaardig emoties ontlokken bij de toeschouwer > ja, je bent er! Dit is een goede omschrijving van de verantwoordelijkheid (de juiste dosis) van de acteur en wat hij levert aan de klant.

Na het zien van Groundhog day heb ik niet alleen gelachen maar was ik ook ontroerd; touché Bill! Deze film heeft meer met me gedaan dan een kortstondige opwelling van welkome emoties. Boven alles heeft het acteertalent van Bill me aan het denken gezet. Waar kom ik mijn bed voor uit en wat lever ik aan mijn collega’s en klanten? Herken je deze vragen en wil je ook eens opnieuw naar je werk kijken; praat erover met een collega of een goede vriend bijvoorbeeld. Eprom een e-mail sturen mag ook, graag zelfs. Ik stuur je dan direct een gratis handleiding toe die kan helpen bij het opstellen van een nieuw functiedoel. Zo ben je nog maar een fractie verwijderd van die frisse blik op jouw werk die de betekenis en het werkplezier centraal zal zetten.

Marion van Geest, Den Haag 7 april 2021

marion@eprom.nl

Contact
close slider

    Contactformulier

    Vul hieronder uw gegevens in, dan zal één van onze adviseurs u direct benaderen:

    HeerMevrouw