Zicht krijgen op een functie

HRM-professionals, recruiters, managers maar ook sollicitanten komen geregeld in de situatie dat ze willen snappen wat een functie precies inhoudt. Hoe pak je zoiets aan, welke vragen stel je dan?

Volgens ons kun je volstaan met drie vragen.

De eerste vraag is bedoeld om de verantwoordelijkheid in beeld te brengen. Dit is de sleutel tot succes, al het andere vloeit daaruit voort. Het antwoord op deze vraag geeft een grofmazig beeld van de functie en de context.

Vraag 1 is:Waarom bestaat deze functie? Of in andere woorden: wat heb je doordat deze functie bestaat of wat zou je missen als je deze functie niet had?

De tweede vraag is bedoeld om dit beeld verder uit te werken en in te kleuren, door de resultaten in beeld te brengen én de uitdagingen die de medewerker zelfstandig moet overwinnen om tot die resultaten te komen. Deze resultaten en uitdagingen moeten passen bij de benoemde verantwoordelijkheid.

Vraag 2 is:Wat levert de functie aan in- en externe klanten/relaties en wat is daar de uitdaging in?

De achtergrond van deze vraag is de opvatting dat een functie een bouwsteen is van een organisatie, en daarmee van een samenwerking. Als je samenwerkt, dan lever je iets. Als je iets levert, dan is er altijd een ontvanger: een interne afnemer of een externe klant.

De derde vraag is bedoeld om de deskundigheid in beeld te brengen die nodig is om de functie naar behoren uit te voeren, met een mooi woord: vakvolwassen. Deze deskundigheid moet passen bij, of eigenlijk logisch voortvloeien uit de benoemde verantwoordelijkheid en problematiek.

Vraag 3 is:Welke kennis en vaardigheden zijn nodig om de verantwoordelijkheid waar te maken?

Met deze 3 componenten: verantwoordelijkheid, uitdagingen en deskundigheid heb je de basis van iedere functie te pakken. Let wel: het beantwoorden van deze vragen is meestal lastiger dan het stellen ervan. Als je dus niet direct antwoord krijgt, is het belangrijk dat je de vraag (bijvoorbeeld in andere woorden) herhaalt.

Bovenstaande gaat ervan uit dat je deze vragen kan stellen aan iemand die weet wat er met de functie beoogd wordt, bijvoorbeeld de direct leidinggevende. De vragen zijn niet bedoeld om erachter te komen hoe iemand functioneert. En het helpt natuurlijk als je ervaring hebt met interviewen!

Contact
close slider

    Contactformulier

    Vul hieronder uw gegevens in, dan zal één van onze adviseurs u direct benaderen:

    HeerMevrouw